Ved årets udgang 2015 ophører Jydsk Bowling Unions officielle virke, efter næsten 52-års eksistens.
Kongepokalen, som er skænket Dansk Idræts-Forbund, af Hans Majestæt Kong Frederik den IX, i anledning af Dansk Idræts-Forbunds 75-års Jubilæum i 1971, blev i 1986 tildelt Stenhuset, Aalborg.
Det er specialforbundene, under Dansk Idræts-Forbund, som efter tur kan indstille en klub til pokalen. Med 53 specialforbund under Dansk Idræts-Forbund vil vare over et halvt århundrede, før en bowlingklub igen kan komme ind i billedet som modtager.
Dansk Bowling Forbunds indstilling til DIF lød således:
Klubben, der er en af landets ældste, blev stiftet 23. marts 1964 og kan således snart fejre 25-års jubilæum. På seniorfronten har Stenhuset leveret 15 m/k landsholdsspillere, hvoraf en har deltaget i VM 3 gange (det afholdes hvert 4.år) og samme spiller blev i 1984 kåret som verdens bedste kvindelige amatørbowler – Jette Hansen. Stenhuset har 3 gange ”leveret” den danske deltager ved verdensfinalen i World Cup, 2 gange vundet DM individuelt, 3 gange vundet DM for par og 6 gange vundet DM for 6-mandshold, i perioden 1978 til 1984, og endelig vundet Landspokalfinalen 5 gange. På ungdomsfronten har Stenhuset leveret 6 m/k landsholdsspillere, 2 gange vundet DM individuelt, 7 gange vundet DM for par og 2 gange vundet Landspokalfinalen.
Udover disse meritter har Stenhuset alle årene også leveret ledere på alle plan. Endelig kan det nævnes at Stenhuset er en klub, der værner om traditioner, således kunne klubben i 1985, for 21. gang afvikle sit årlige julestævne. Et stævne der samler deltagere fra hele landet.
Navnet Nordjysk Bowling Forbund skabte røre i Dansk Kegle- og Bowling Union (DKBU) som var det øverste organ for Kegle- og Bowlingsporten i Danmark.
Ved stiftelsen af Nordjysk Bowling Forbund var en del af medlemsskaren udøvere fra andre sportsgrene, og efter sigende den gruppe der fremsatte ønsket om adskillelses af kegle- og bowlingporten.
Efter nogle måneders forløb blev bestyrelsen i Nordjysk Bowling Forbund kontaktet af DKBU’s bowlingformand Kurt Christensen, og en længere møderække indledt.
Efter sigende var kravene fra Nordjysk Bowling Forbund følgende:
Begge krav/ønsker blev opfyldt. Bowling- og Keglesporten adskilt. Således besluttet på DKBU’s repræsentantskabsmøde 1967 som blev afholdt i Aalborg. Bowling blev nogle år senere optaget i Dansk Idræts-Forbund.
Datoen for navneskiftet illustreres af ovenstående billede. Nordjysk Bowling Forbund besluttede i 1965 at udgive et bowlingblad. Første nummer udkom August 1965, med Nordjysk Bowling Forbund som udgiver. Blad nummer to udkom september 1965, og her var Jydsk Bowling Union udgiveren.
En gruppe festglade Aalborgensere tog initiativ til afholdelse af ”bowling45” fest i anledning af Jydsk Bowling Unions 45-års Jubilæum. Efter et par møder vælger gruppen, i det følgende benævnt festudvalget, at ansøge Jydsk Bowling Union om tilskud til festen. Ansøgningen om tilskud til arrangementet blev dog afvist. Men festudvalget bevarede stemningen for en fest, måske lidt inspireret af en herlig bowlingfest i København i 2008, og naturligvis skulle JBU’s jubilæumsfest afvikles i Aalborg, hvor bowlingen i det jyske tog sin begyndelse.
Arbejdsopgaverne blev drøftet og fordelt således: Jubilæumsskriftet skulle Kirsten Hedegaard og Poul Erik Larsen levere. De lokale - som var Tove og John N. Jensen, Kirsten og Jørn Christoffersen, Margit Nielsen, Jørgen Steen Jensen og Poul Erik Larsen - fik til opgave at undersøge forskellige muligheder, såsom mulige festlokaler, overnatningsmuligheder, menu, musik, festlige indslag, udkast til indbydelse, offentliggørelse af festen. Sidst men ikke mindst en beregning og overslag over omkostningerne.
Festudvalget kontaktede en lang række bowlere, som greb stafetten og gik i gang med diverse opgaver. F.eks. kan nævnes: Lars Møller Jensen designede hjemmeside hvor tilmelding, bestilling af hotel og betaling kunne ske via hjemmesiden. Jørgen Steen Jensen var den ansvarlige omkring økonomien. Med Toves sædvanlige ekspertise var festmenuen helt i top. Jørn Olsen stod for en festlig sang med input om gæsterne. Toastmaster var en veloplagt Leo Klitte. Jan Søhus stod for musikken og var en festlig DJ. Det skal nævnes, at der blev danset livligt og snakket meget. JBU’s Venner sponserede Bowling-Pins. Ikke mindst fik vi en meget stor opbakning til indsamling af gaver til lotterierne. De flotte bord- og menukort blev fremstillet af Kirsten Christoffersen. Gæsterne blev meget optaget af en stor jubilæumsplanche, udarbejdet af Kirsten Hedegaard og Poul Erik Larsen, anbragt til beskuelse i festlokalet. Jubilæumsplanchen findes på bowleren.dk.
Da indbydelserne skulle udsendes, fik vi mailadresserne på deltagerne fra 2008 jubilæumsfesten festen i København. Indbydelserne blev også omdelt med JBU-INFO. Der kom da også en hel del gæster fra nær og fjern, hvorfor det viste sig at være helt perfekt med at have festlokale og hotel i samme bygning.
Alt i alt blev det en rigtig dejlig fest, hvor gensynsglæden var stor, og mon ikke der også blev fortalt en del ”røverhistorier” rundt omkring. Latteren havde i hvert fald frit spil. Det var glade festudvalgsmedlemmer, som kunne se tilbage på en varm og hyggelig jubilæumsfest.
Foto af Kirsten Hedegaard
Trods det at Jydsk Bowling Union ophørte, ved udgangen af 2015 var Kirsten Hedegaards betydning for bowlingen ikke glemt. Lørdag, d. 26. maj 2018 på Danmarks Bowling Forbunds ordinære repræsentantskabsmøde blev Kirsten Hedegaard optaget i Bowlernes Hall of Fame.
Følgende er optaget i Hall of Fame
2017: Helge A. Larsen
2017: Bent Holst Rasmussen
2018: Kirsten Hedegaard
2020: Jan Donde
Bestemmelser for Bowlingens Hall of Fame
I 2002 da Jydsk Bowling Unions pengekasse pludselig var tom, tog tre af unionens tidligere formænd affære.
Kirsten Hedegaard, Per Nørgaard og Claus Holm stiftede Jydsk Bowling Unions Venner.
Formålet var at yde hjælp til Jydsk Bowling Unions fortsatte virke, og temaet var fremstilling og salg af Bowling Pins.
Det var et populært tiltag, Jydsk Bowling Unions Venner sluttede sit virke i 2010. At indsatsen var vellykket, ses af nedenstående tal.
Aktiviteten indbragte omkring 80.000 kr. til Jydsk Bowling Union.
World Masters Games blev startet af Toronto i Canada 1985 som en international multi-sportskonkurrence for tidligere professionelle athleter og med udgangspunkt i Olympiske discipliner, blev denne sportsbegivenhed anlagt i Toronto Canada i 1985. Alderskriteriet på daværende tidspunkt var for Bowlingens vedkommende fra 45 år og opefter. For bowlingens vedkommende var det ikke en Olympisk disciplin, men den var dog med i WMG. Mottoet for legene i 1985 var The Year of the Masters, der omfattede 22 sportsgrene med deltagelse af 8.105 personer fra 61 lande.
Allerede i 1989 rykkede arrangementet på initiativ af de tre borgmestre, Henning G. Jensen (Aalborg), Thorkild Simonsen (Aarhus), og N.O.Hansen (Herning) til Danmark. Arrangementet havde 37 idrætsgrene med 5.500 deltagere fra 76 lande. Mottoet for legene i 1989 var Sport for life. Aalborg fik tildelt bowling, og Løvvang Bowling Center blev stedet hvor man igennem en uge sidst i juli måned kunne følge slagets gang.
Arrangementet i Løvvang Bowling Center havde deltagere af spillere fra hele verden, dog huskes især to spillere fra Japan: Shiged Miwa og Ryozo Shintaku, hhv. 80 og 84 år gammel, der rejste verden rundt for at deltage i veteranstævner. De to spillere fra Japan var på hold med Carlo Nielsen fra Five’o’Clock. Tilsammen havde holdet af de tre spillere en samlet alder på 245 år.
I forhold til de sportslige resultater var Danmark helt i top. Danske hold vandt 5-mandshold for både herrer og damer, mens der var danskere spillere på de hold, der blev nummer 2 og nummer 3 i kvindernes 5-mandshold. I den individuelle konkurrence vandt Leif ”Foska” Preben Christiansen fra BK Cimber hos herrerne. Elly Jensen fra Exodos/Fairplay og Bodil Mathisen fra TenPinB64 blev hhv. nummer 2 og nummer 3 i kvindernes individuelle konkurrence.
Medaljen som tildeltes 3. vindergruppen Kvinder i Aalborg
Efter den danske afholdelse af World Masters Games var det oprindeligt meningen, at legene skulle overtages af Maryland. På grund af det store økonomiske underskud, som legene havde tilført Danmark, droppede USA-arrangementet i 1993. Brisbane i Australien overtog arrangementet til afholdelse i forbindelse med 250 års byjubilæum i 1994 med følgende motto: The challenge never ends. Arrangementet i Brisbane havde deltagelse af 30 sportsgrene fra 74 lande med en deltagelse af 24.500 personer.
Billedet viser de danske deltagere i Brisbane, der mangler dog en person: Jens Christian Jørgensen fra BK Jackpot. Han var i gang med at spille single finale, mens vi andre var til afslutningsfest, Jens Christian stødte dog til festen senere: fra venstre ses: Kurt Christensen, Leif Pedersen, Karla Havn Eriksen, Allan Christiansen, Frank Rasmussen og Poul Riise
Alle udgifter til deltagelse, rejser og ophold var egen betaling. Der er ingen tvivl om, at være deltager i dette arrangement er alle pengene værd og en oplevelse for livet. WMG er still going strong og finder afsted hvert 4. år, næste gang i 2021 i Kansai, men så vidt det fremgår af internettet er bowling ikke længere med i WMG.
Jeg var guideleder under WMG og kan melde tilbage om, at det for mig var en rigtig stor oplevelse at være deltager og official under denne store sportsbegivenhed, hvor mange venskaber og minder blev skabt. Jeg er rigtig glad for at jeg greb chancen, da WMG blev afholdt i Aalborg i 1989. Dette gav mig lyst til at deltage 5 år senere i Brisbane, hvor bowlerne havde aftalt at mødes igen.
Bowlingtruppen fra Korea på besøg i Aarhus